Mikro İhracat - E-Arşiv Yurtdışı Fatura Nasıl Kesilir?

Mikro İhracat - E-Arşiv Yurtdışı Fatura Nasıl Kesilir?

Faturalandırma süreçlerinde olduğu gibi İhracat ve mikro ihracat konularında da e-Fatura köklü değişiklikler getirdi. Bu değişimin yanı sıra mikro ihracat ve e-arşiv yurtdışı faturalarının nasıl kesileceği konusunda net olmayan konular var. Ne zaman mikro ihracat kesilmesi gerekiyor yada ne zaman normal ihracat faturası kesilmesi gerekiyor konusu çok kafa karıştırıcı bir durumdur. Mikro ihracat faturaları e-Faturadaki IHRACAT senaryosu ile değil EARSIVFATURA senaryosu ile gitmek zorundadır. Burada aslında normal e-Arşiv fatura ile ihracat faturası arasında herhangi bir değişim bulunmamaktadır. Tek yapılması gereken nokta alıcı VKN/TCKN alanında “2222222222” 10 tane 2 girerek mikro ihracat faturasını oluşturabilirsiniz.

E-Arşiv Yurt dışı Fatura Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler? 

Yurt içi faturalarında mükellefin vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarasını girerek işlem yapıyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı yurt dışı e-arşiv faturaları için alıcı VKN/TCKN alanında 10 tane 2 yazılmasını istemiştir.

Kestiğiniz belgede vergi kalem olmayacağı için vergi istisna kodu eklemeniz gerekiyor. İhracat vergi istisna kodu;

    101 - Mal İhracatı

    102 - Hizmet İhracatı

olarak muafiyet kodu eklemelisiniz. 

Muafiyet kodunu da hallettikten sonra artık yapmanız gereken bir işlem bulunmamaktadır. Kesmiş olduğunuz belgenizi entegratöre göndererek imzalanmasını sağlamak imzalandıktan sonra ise eğer varsa gümrük müşavirine yoksa direkt olarak müşteriye göndermelisiniz.

Bu bilgilere ek olarak serbest bölgelere kesilen bazı firmalar tüm belgeler mikro ihracat kapsamında kesilmesi gerekiyor. Kestiğiniz firma serbest bölgede ise bu konuda teyidini alarak işlem yapmalısınız. Aksi durumda belgede sorun yaşayabilirsiniz. Sorun yaşamamak için mevzuatı ve blogumuzu sıkı takip etmelisiniz.