E Fatura Doğrulama Nasıl Yapılır?

E Fatura Doğrulama Nasıl Yapılır?

E Fatura işlemlerinde XML üzerinden işlem yapıldığı için bazen sıkıntılı durumlar oluşabilmektedir. Geçerli bir E Faturayı anlamak için belge içini açıp imzayı kontrol etmeniz gerekiyor. Bu imzada sonradan eklenmiş olabileceğinden dolayı Gelir İdaresi Başkanlığı e fatura doğrulama işlemi yapmak için e fatura görüntüleyicisinin için doğrulama imkanı sağlamıştır. Buradaki araç direk olarak e fatura içerisindeki imza ile faturanın içeriğinin uyuşmasını kontrol etmektedir eğer kontrol aşamasında bir sorun çıkması durumunda direkt olarak gönderen firma ile irtibata geçip sorun olduğunu paylaşabilirsiniz. Aksini iddia etmesi durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı e fatura görüntüleyici programı ile doğrulama yapmasını talep ediniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı E Fatura Görüntüleyici İle E Fatura Nasıl Doğrulanır ?

Gelir İdaresi Başkanlığı size elle iletilen belgeler için herhangi bir validasyon işlemi yapılmadığı için kontrol yapabilmeniz için E Fatura Görüntüleyicisini içine Doğrulama düğmesi eklemiştir. Burada bir parantez açmak istiyorum. Size elle iletilen belgeler ancak sizin entegratör veya Gelir İdaresi Başkanlığında sıkıntı olması durumunda gerçekleştirilebilir. Entegratörünüzde bir sorun varsa belge 1220 durumunda kalarak size gelmeyecektir. Tüm bu varsayımları geçip geldiği durumdan devam edelim. Gelir İdaresi Başkanlığı ebelge.gib.gov.tr üzerinde e Fatura görüntüleyecisi mevcuttur. Buradan görüntüleyici indirerek size gelmiş olan XML belgesini “Dosya Aç” seçeneği ile açın belge açıldıktan sonra “Doğrula” düğmesi aktif olacaktır. Bu düğme aktif olduktan sonra tıklayarak belgenin geçerli mi geçersiz mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Eğer programdan olumsuz bir yanıt almanız durumunda gönderen firma ile irtibata geçerek belgenin geçersiz olduğunu gerekirse Zarf belgesini isteyin şüpheli durumda ise belgeyi kabul etmeyerek tekrar göndermelerini isteyiniz. Direkt GIB üzerinden değil dosyadan gelen faturaları alıp işleme koymayın.