Geriye Dönük E-Fatura/E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir ?

Geriye Dönük E-Fatura/E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir ?

E-Fatura veya e-Arşiv fatura üzerinde geriye dönük fatura kesme işlemi mümkündür. Geriye dönük fatura kesebilmek için belli başlı kriterler var bu kriterleri yerine getirdiğiniz sürece geriye dönük fatura kesebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bu kriterlerden ilki 7 gün kadar geriye kesebilme ve geriye dönük kesim işlemi yaparken belge numarasındaki müteselsillik kuralını bozmamak. Bu iki şartı yerine getirdiğinizde geri dönük belge kesebilirsiniz. Gelelim belge numarası ve nasıl kesilir konusuna.

Belge numarası faturaya verilen ve sürekli bir artarak her yıl sıfırlanan bir seri numarasıdır. 16 hane verilir. İlk iki veya üç hanesi sadece harf veya harf rakam karışık bir şekilde değer alabilir. Daha sonraki 4 hane belge tarihindeki yıl bilgisini, son kalan 9 hane ise numerik olarak artan numara olmalıdır. 
 

Müteselsil Nedir ?

Numara ve standartlarından bahsettik. Müteselsil kavramını daha önce karşınıza çıkmamış veya farklı alanda çıkmış olabilir. e-Fatura veya e-Arşiv konusunda müteselsillik belge numarası ile belge tarihin birbiri arasında uyumlu gitmesidir. Örnekle açıklamak gerekirse; 

EF 0 2022 000000100 - 01.02.2022 tarihinde son belgeniz bu şekilde ise 02.02.2022 tarihinde EF 0 2022 000000101 olarak devam etmelidir. Bu şekilde düzgünce devam ettiniz. ve 03.02.2022 tarihinde 01.02.2022 tarihli bir belge düzenlemek istiyorsunuz Gelir İdaresi Başkanlığı buna bir engel koymuyor. eğer 03.02.2022 tarihinde 01 tarihli belgeye EF 0 2022 000000102 numarasını verirseniz müteselsillik bozulmuş oluyor. Bu yüzden 2 hane ve 7 gün geriye kuralı uygulanmalıdır.

Şartları ve standartları belirledikten sonra artık belge kesebiliriz. Entegratör portalinde normal belge işlemlerini tamamlayıp daha sonra seri işlemlerinden yeni serinizi seçerek işlem yapabilirsiniz. Bazı entegratör ve konnektörler bu işlemi otomatik olarak sizin yerinize yapmaktadır. Sadece bu özelliği aktif ettirmeniz yeterli olacaktır.

Yok illa ön ek kısmında 3 harf kullanmak istiyorum diyorsanız. Geri geriye dönük keseceğiniz belgede yeni bir 3 harf  belirleyerek gönderim sağlayabilirsiniz. 

Geriye dönüklük kısmında Gelir İdaresi Başkanlığı herhangi bir kısıt koymamıştır. Sorumluluk tamamen mükelleftedir.