E-Fatura Görüntüleyici Nasıl Çalışır; (Görsel Anlatım)

E-Fatura Görüntüleyici Nasıl Çalışır; (Görsel Anlatım)

E-Fatura Görüntüleyici e-fatura mükelleflerinin birbirlerine kestiği faturaların resmi olup olmadıklarını kontrol ettiği bir programdır. Birçok mükellefin e-fatura mükellefi olması ve birçok sorunlu veya problemli sistemin olması sebebiyle E-Fatura Görüntüleme Programı çokça kullanılmaya başlandı.

Çünkü sistemlerde oluşan yoğunluklar ve stabil çalışmayan sistemlerde yaşanan aksaklıklarla birlikte gönderici taraf alıcıya belge gönderdiğini bildiriyor. Fakat alıcı taraf belgeyi sistemde göremiyor gönderici ödeme talep ettiğinde alıcının belgenin resmi olup olmadığını teyit edip ödeme yapmak istiyor. Bu gibi süreç ve durumlarda E-Fatura Görüntüleyici programı kullanılmalıdır.

E-Fatura Görüntüleyici Nasıl Kullanılır; 

(Detaylı Anlatım)

E-Fatura Görüntüleme programı ile fatura görüntülemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. İndirmiş olduğunuz E Fatura Görüntüleyici programını çalıştırın.
  2. Program açıldıktan sonra “Aç” butonu üzerinden kontrol sağlanacak belgenin UBL/XML (.xml) dosyasını bilgisayar üzerinden seçin sonrasında otomatik olarak belgeyi açacaktır.
  3. Öncelikle belgenin üzerindeki imzanın kontrolü için “Doğrula” seçeğine tıklayarak belgenin üzerindeki imzanın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Kontrol sonucunda programın vereceği cevaplar aşağıdaki gibi olacaktır.
    1. Açılan ekran üzerinde yukarıdaki gibi “Mali Mühür Doğrulandı” mesajını alıyorsanız. Belgenin imzalanma sürecinde herhangi bir hata çıkmadığını görebiliriz. Sertifika Bilgiler seçeneği ile birlikte imza hakkında detaylı bilgileri görebilirsiniz.

    2. Eğer “Mali Mühür Geçersiz” mesajını alıyorsanız belgenin imzalanma sürecinde hatalı bir işlem yapılmış olabilir. Faturayı düzenleyen tarafın gerkeli kontrolleri sağlaması gerekmektedir. Bu uyarıyı aldığınız belgeler geçersiz olacaktır.
  4. “Sorgula” düğmesi ile belgenin GİB sisteminden başarıyla başarılı bir şekilde geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Kontrol işlemlerinde farklı sistem sonuçları ile karşılaşabilirsiniz.
    1. “İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcıya ulaştırılmıştır.” : Mesaj penceresi ile karşılaşıyorsanız. Faturanız GİB sisteminde başarılı bir şekilde geçmiştir. KEP, Noter vb. diğer farklı yöntemler ile itiraz veya iptal işlemi yapılmış ise durumu buradan görüntülenmeyecektir.
    2. “İlgili fatura GİB sisteminden geçmemiş ve alıcıya ulaştırılmamıştır” : Pencere üzerinde mesajı karşılaşıyorsa bu durumda belgeniz GİB sisteminden geçmemiş bir belgedir. İlgili fatura için gönderici tarafından teyit ve kontroller sağlanabilir. Bu durumda ilgili belge geçersizdir.
    3. “İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcı faturayı reddetmiştir” : Pencere üzerinde mesajı karşılaşıyorsa belge GİB sisteminden başarıyla geçmiş. Fakat belgenin alıcısı belgeye sistemi üzerinden RET yanıtı vermiş anlamına gelmektedir. Bu durumda ilgili belge geçersizdir.

E-Fatura Görüntüleme Hatası;

EFatura Görüntüleme Programı üzerinden faturayı görüntülemek istediğinizde yüklemiş olduğunuz dosya içerisindeki XSLT (Tasarım) kodları kaynaklı iki hata ile karşılaşabilirsiniz.

  1. XSLT Bulunamadı : Bu hatayı aldığınız yüklene dosya içerisinde XSLT (Tasarım) kodları bulunamamıştır. Bu durumda size program otomatik olarak varsayılan tasarım ile görüntüleme sorusunu soracaktır. Evet dediğinizde otomatik GİB’in standart şablonu ile belgenizi görüntüleyebilirsiniz.
  2. Hatalı XSLT İçeriği : Bu uyarıda ise yüklenen dosya içerisindeki tasarım kodlarında bir hata bulunduğunu iletmektedir. Hata Detayları seçeneği ile hatanın detayları görüntülenebilir. “Varsayılan XSLT ile Göster” seçeneği ile standart GİB belge tasarımı ile belgenizi görüntüleyebilirsiniz.