E-Fatura Görüntüleyici Nedir;

E-Fatura Görüntüleyici Nedir;

E-Fatura Görüntüleyici GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından mükelleflerin faturaların resmi olup olmadığını teyit etmeleri için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bir eFatura’nın resmi bir fatura olması için öncelikle GİB sisteminde başarılı bir şekilde geçmiş olması gerekir. Burada faturaların mail olarak gönderilmesi ya da belgelerin üzerinde “Aslı Gibidir”, “Resmi Bir Belgedir”, “Geçerli Fatura” gibi ibarelerin yer alması ilgili belgeyi resmi GİB sisteminden geçmiş resmi bir belge yapmayacaktır.


 

İşte tam burada e fatura için sorulan “Faturam resmi bir belge mi ?” sorusunda E-Fatura Görüntüleyici Uygulamasını kullanabilirsiniz. E-Fatura Görüntüleyici Programı üzerinden faturanın resmi olup olmadığını kontrol etmek için sadece kontrol sağlayacağınız belgenin UBL/XML (.xml) uzantılı dosyasının bulunması yeterli olacaktır.

UBL/XML Dosyasına Nasıl Ulaşırım;

E-Fatura kontrolü için gerekli olan UBL/XML dosyasını çıktı alma imkanını kullanılan birçok sistem sağlıyor. Bu alanı siz ya da karşı taraf sisteminde bulabilir ve çıktıyı alabilir. E-Fatura için eğer ki gönderilen bu belge alıcı sistemine ulaşmış ise zaten GİB’den başarılı geçmiş demektir. Tam tersi bir durumda gönderici taraf gönderimi sağlandığını iletiyor fakat alıcı taraf sisteminde görüntüleyemiyorsa bu durumda UBL/XML dosyası talep edilebilir ve EFatura Görüntüleyici uygulaması üzerinden resmiyeti kontrol edilebilir.

E-Fatura Görüntüleyici Nasıl Çalışır;

E Fatura Görüntüleyici https://ebelge.gib.gov.tr/ adresi üzerinden indirilebilir programı kurup açtıktan sonra aşağıdaki şekilde bir ekran sizi karşılayacaktır.

Bu ekrandan özetle bahsetmek gerekirse görseldeki alanları açıklayalım.

  • Aç (XML Açma) : Kontrol edilmesi istenilen UBL/XML dosyasının seçilmesini ve açılmasını sağlar.
  • Doğrula (İmza Kontrolü) : Açılan XML/UBL belgesinin içeriğinde bulunan gönderici tarafından imzalanan belgenin imzasını kontrol eder.
  • Sorgula (GİB’den Sorgulama) : Açılmış olan UBL/XML belgenin GİB sistemi üzerinden başarılı bir şekilde geçip geçmediğini kontrol eder. Burada eğer kesilmiş olan belge TICARIFATURA senaryosuna sahip ise ilgili belgeye verilen Kabul ya da Ret yanıtıda gösterilir.
  • Belge (Sadece Belge Görünümü) : Açılmış olanın sadece fatura görünümünü ekran üzerinde açar eğerki burada standart şablonun dışında bir şablon kullanılmış ise varsayılan şablon kullanılabilir
  • XML (Sadece Kod Görüntüsü) : Sadece açılmış olan XML/UBL belgenin kodunu ekran üzerinde gösterir.
  • Belge/XML (Hem Kod Hem Belge Görünümü) : Burada ise ekranı ortadan ikiye bölerek bir kısmında belgenin içeriğindeki kodu diğer kısmında ise belgenin görünümü gösterilir.
  • Hakkında : EFatura Görüntüleme Programı ‘nın sürümünü gösterir.
  • Çıkış : Programı kapatır.