E Arşiv Fatura Reddi Nasıl Yapılır ?

E Arşiv Fatura Reddi Nasıl Yapılır ?

E fatura belgesinde olduğu gibi e arşiv fatura belgesinde ret kavramı yoktur. Bu yüzden e arşiv fatura ret yanıtı verilemez. E Arşiv belgeler sadece iptal veya iade edilebilir. Peki e arşi fatura nasıl iptal veya iade edilebilir ?

E Arşiv belgenin iptal edilmesi;

İptal edebilmek için öncelikle belgenin Entegratör tarafından başarıyla imzalanmış veya Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine raporlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu işlemlerin dışında muhasebe konusunda ise beyanname işlemlerine dahil edilmemiş olması durumunda belgeyi gönül rahatlığı ile iptal edebilirsiniz. Bu iptal aşamasında herhangi bir süre ve sınır bulunmamaktadır. Beyannamesi verilmemiş tüm belgeler iptal edilebilir. İptal edildikten sonra bu iptal işlemini karşı tarafa bildirmeniz ve muhasebesel konuları yapmaması gerektiğini bilmesi gerekiyor.

E Arşiv belgesinin iade edilmesi;

E Arşiv belgenin iade konusu birazcık karmaşık gelebilir çünkü; gerçek kişiye kesilen belgelerde karşı tarafta bir mükellef olmadığı için Gider Pusulası düzenlemek gerekecektir. Yine iptalde olduğu gibi beyannamesi verilmemiş belge direkt olarak üzerine paraf atılıp kaşeli ve imzalı bir biçimde iadesi alınabilir ama beyannamesi verilmiş belgelerde mutlaka Gider Pusulası düzenleyerek muhasebedeki hesap hareket ettirmemiz gerekiyor. Bu harekete istinaden ise Vergi Dairesine düzeltme işleminin bildirilmesi gerekli.

E Arşiv belgeye ret yanıtı verilmediği gibi iptal ve iade işlemleri de yukarıdaki kurallara göre yapılmalıdır. Kurallar dışına çıktığınızda denetleme aşamasında problem yaşarsınız. Problem yaşamamak ve her işlemi şeffaf yapmak için belgelerin beyanname dönemi geçmeden tüm işlemlerinin bitmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor ve ona göre muhasebemizi kapatmalıyız. Geri dönük düzeltme işlemlerinin sık yapılması denetlemenin artması anlamına geleceğinide unutmamalıyız.